2.jpg

 

PUBLIC  SERIES

a contemporary museum is on the verge of an exciting journey, leaving its home, and enjoy the blurred contradictions of life with old friends in the big city. 

they have limited space and time! are they going to make it together?

enriching two hundred years of production, Tampere has a unique identity with its industrial culture, born with the Finlayson factory, which has also become a small city in the city itself, including any kind of functions needed for the employees. From the borders of the factory, neighborhoods thrived and created a productive urban island for years. Even after the factory completed its mission, the legacy is still alive.

the area dedicated to the museum is in between the factory plot, the palace and the park, and the housing urban blocks that compose a strong interface with the urban nature. the project tries to strengthen the links and connections between the zones by leaving the vast majority of the park side to greenery and art square. the public functions of the museum can be reached from all directions, with a permeable single-story transparent building.

33.jpg

          how should we design a museum, -for Sara Hilden's special modern art collections from the second half of the 20th century-, which is also to be a part of the urban nature and texture, a welcoming place for visitors, and as sweet as a home for the art?

          massing allocation is blended harmonically with a permeable and light structure into the park, holding common areas. on the opposite, a solid and dark one filling in to the urban block, connecting the exhibition galleries, bonds a strong relationship with the current texture, as well as reclaiming the street and the square as a continuum of the museum, a base for events and festivals.

'arthouse' locates itself on both sides of the street, taking the physical surrounding and urban tissue into consideration, leaving the park side mostly untouched for open-air exhibitions, mini art festivals in connection with the Finlayson art area and green space which is at the same time connecting the building and its surrounding to the park’s and palace’s existing historical trail.

 

besides, the intense program of the museum is eased into manageable areas in terms of free and ticketed zones, vernacularly, and high-tech climate-conditioned zones, natural light, and artificial light zones, horizontal and vertical flow zones.. etc.

site_S.jpg
00.jpg
dia_s.jpg

    flexible and diverse exhibition spaces are connected through an alternative interaction route inside,  merging galleries together on the museum side, while separating common grounds with a shared street on the park side.                           

1.jpg

YOU MAY ALSO LIKE