s0_uzun1.jpg

 

PUBLIC  SERIES

a contemporary museum is on the verge of an exciting journey, leaving its home, and enjoying the blurred contradictions of life with old friends in the big city. 

they have limited space and time! are they going to make it together?

story space

: A NEW TRADITION :
digital art of storytelling ancient tales and fables

With a legendary history and a distinctive culture, China offers remarkable scenery and unforgettable memories. Brave city Tangshan, leaning against the serene Yanshan mountains and facing the Bohai Sea, a big hero of China’s modern industry, once has fallen hard unexpectedly, however, reincarnated stronger and more powerful to fulfill the art of living, the well-being of its residents in mind now more than ever, transforming from an industrial city and shading off into a place for the good of people, putting Tangshan back into maps of local and global tourism. Re-programming “cooling tower” as a part of the industrial legacy, and converting into this “adventurous and heroic space”, the vision is to create a place that celebrates the city’s cultural and industrial heritage, and at the same time activate urban life as a strong local attraction point for tourists and residents to enjoy this new tradition, blended with the new technologies of recycling and storytelling. The spirit of the monolithic and monumental tower is recognized as the “lighthouse” of Douhe River, which literally lightens up the night as well as the minds of people, simply leading to the knowledge of life. “The spirit of humankind is old within China”- and the spirit of the wise, smart, and childlike humanity of the fairytales are presented, as if getting prepared to dream, in this spiraling endless “porcelain pillow” eventually guiding to the clouds, the “story space” explores new playful narratives and technology of storytelling and transmitting the ancient journeys of the legendary heroes and their lives, connecting new generations into its engaging plot and letting the story continue forevermore.

year

size

location

theme

status

2021

4.800 m2

china

tangshan

public space

museum

competition

enriching two hundred years of production, Tampere has a unique identity with its industrial culture, born with the Finlayson factory, which has also become a small city in the city itself, including any kind of functions needed for the employees. From the borders of the factory, neighborhoods thrived and created a productive urban island for years. Even after the factory completed its mission, the legacy is still alive.

the area dedicated to the museum is in between the factory plot, the palace and the park, and the housing urban blocks that compose a strong interface with the urban nature. the project tries to strengthen the links and connections between the zones by leaving the vast majority of the park side to greenery and art square. the public functions of the museum can be reached from all directions, with a permeable single-story transparent building.

section.jpg
s2_son41.jpg

          how should we design a museum, -for Sara Hilden's special modern art collections from the second half of the 20th century-, which is also to be a part of the urban nature and texture, a welcoming place for visitors, and as sweet as a home for the art?

          massing allocation is blended harmonically with a permeable and light structure into the park, holding common areas. on the opposite, a solid and dark one filling in to the urban block, connecting the exhibition galleries, bonds a strong relationship with the current texture, as well as reclaiming the street and the square as a continuum of the museum, a base for events and festivals.

s1_r1.jpg

'arthouse' locates itself on both sides of the street, taking the physical surrounding and urban tissue into consideration, leaving the park side mostly untouched for open-air exhibitions, mini art festivals in connection with the Finlayson art area and green space which is at the same time connecting the building and its surrounding to the park’s and palace’s existing historical trail.

 

besides, the intense program of the museum is eased into manageable areas in terms of free and ticketed zones, vernacularly, and high-tech climate-conditioned zones, natural light, and artificial light zones, horizontal and vertical flow zones.. etc.

idea_yazılı.jpg
screen_yazılı.jpg

    flexible and diverse exhibition spaces are connected through an alternative interaction route inside,  merging galleries together on the museum side, while separating common grounds with a shared street on the park side.                           

s4-r12.jpg

YOU MAY ALSO LIKE